Wypieki jesienną porą

Gdy za oknem jesień w pełni, o szyby stuka deszcz i szybko zapada mrok, znacznie więcej czasu spędzamy  w domu. Czas pożegnać się z letnim ogrodem, altaną i hamakiem. Gdy w spiżarce stoją już słoiczki z przetworami, można jeść dżem śliwkowy i w ten sposób czuć zamknięty w nim klimat lata, stajemy się jakoś bardziej rodzinni i garniemy się do wspólnego ciepła. Jesień to również czas, gdy kuchnie wypełniają się zapachem kruchego ciasta, startych jabłek i cukru waniliowego. Jesień do czas, gdy chętnie robimy wypieki! Właśnie teraz mamy najlepsze owoce sadu i większy apetyt na świeże, jeszcze ciepłe ciasto.

Późne jabłka, gruszki, śliwki i orzechy to najlepsze jesienne rarytasy. Jest jeszcze dynia. Dynia to prawdziwy bohater tego czasu! To warzywo (choć często mylone jest  z owocem), z którego możemy robić zarówno słodkie ciasta, ciasteczka jak i bardziej obiadowe potrawy – musy, puree czy zupy. I choć nie każdy lubi jej specyficzny smak, dobrze zrobiona i przyprawiona dynia może być smaczna i przede wszystkim bardzo zdrowa.

anzac_l

A co Wam kojarzy się jeszcze z jesienią? Mnie przede wszystkim – paradoksalnie, właśnie uczucie ciepła! Uważam, jednak, że na jesień trzeba się dobrze przygotować. Niezbędne ciepłe  szaliki i dzianinowe sukienki (polecam Wam sukienki na venila.pl). Nie wspominając o tym, że musimy odpowiednio zadbać o nasz ogród. Dopiero gdy nasze rośliny zostaną dobrze zabezpieczone przed pierwszymi przymrozkami, możemy zacząć czerpać radość z jesiennej aury, która dopuszcza leniuchowanie i kuchenne eksperymenty z wypiekami.

I choć początek jesieni (tej słonecznej) jest czasem, który dość lubimy, doskonale wiemy, że potrafi ciągnąć się jednak zbyt długo. Dlatego zadbajmy również o to, byśmy mogli w czasie tych miesięcy poczuć nieco lata. Dobrze zabezpieczone jabłka mogą nam posłużyć całą zimę. A najlepiej smakuje ich sok z dodatkiem miodu, cytryny i goździków. Jak przyrządzić taki letni napój? Przyda Wam się dobry sprzęt – wyciskarki (zobacz na stronie: swiezowyciskaj.pl) oraz dobry przepis!

Ale teraz do pracy! Liście już zgrabione? Jeśli nie pamiętajcie o tym, by regularnie zbierać je spod Waszych drzew!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *